Kategorie
Autorizovaný partner
bostitch spit

Online platby
platby

Stavba dřevostavby - 3. díl: vnitřní stěny, izolace a spojování dřeva

2.6.2014

V závěrečném díle o nářadí a materiálech pro montáž dřevostavby si povíme o finálních úpravách, jako jsou vnitřní steny, vnější izolace a další spojování dřeva. Navážeme tak na předchozí práce, jako byla montáž konstrukce, kotvení deskových materiálů a střecha.

Vnitřní stěny pomocí sponkovačky

Izolace dřevostavba

A to již máme hrubou stavbu našeho dřevodomu hotovou. Po ukončení montáže vnitřních instalací – rozvody elektro, rozvody vody a odpadů, apod. vyplníme obvodové stěny, vnitřní příčky a stropy izolačním materiálem. Z vnitřní strany instalujeme na stojny parozábranu, kdy opět využijeme ruční mechanickou sponkovačkou Duo Fast HT550 nebo Rapid R311 se sponkami typ R140.

Následně provedeme záklopy deskovým materiálem Fermacel. Tyto desky nám vytváří vnitřní pohledovou stěnu a strop. Tak jako na vnější plášť, tak i na tyto desky použijeme sponky typ 370/40 CNK a pneumatickou sponkovačku Haubold PN765 Contact.

 

Další varianta záklopu vnitřních desek je šroubování. Při využití této technologie použijeme sádrokartonářský šroubovák SPIT 217 s nástavcem Speed55 který je určen pro rychlé montování sádrokartonových nebo fermacelových desek. Výhodou tohoto stroje je použití páskovaných vrutů, kdy nemusíte z kapsáře vytahovat jednotlivé vruty, nasazovat je na hrot běžného šroubováku a máte volnou jednu ruku pro přidržení desky.

Vnější izolace a dřevovláknité desky

Pro ty, kteří chtějí mít svůj dům ještě s vyšší tepelnou izolací je možno z vnější strany domu použít dřevovláknité izolační desky Hofatex. Tyto desky se vyrábějí v různých tloušťkách a na stěnu dřevostavby je můžete přistřelit sponkou. Sponka typ BS29000 se vyrábí až do délky 180 mm a je z dostatečně silného pozinkovaného nebo nerezového drátu, aby pronikla deskou do spodního trámku . Tato sponka by měla vždy být o minimálně 3 cm delší než je síla izolační desky. Sponka typ BS29130 (29-označení typu, 130 délka sponky)se zaráží do materiálu pomocí pneumatické sponkovačky Bostitch SB130S1 nebo Haubold PN29130. Následně po provedení venkovního zateplení domu můžete začít s finální fasádou.

Kompletní nabídka nářadí v e-shopu

V tomto seriálu jsme vám uživatelům představili hřebíkovačky a sponkovačky, ale je to pouze malá část nářadí pro vstřelování hřebíků a spon. Pro různé aplikace při spojování dřeva hřebíkem, sponkou nebo vrutem dokážeme poskytnou poradenství jakým nejvhodnějším strojem tuto práci provést. S radostí vám vysvětlíme, popřípadě přijedeme předvést, jaké nářadí a spojovací materiál použít při stavbě dřevodomku . A buďte si jisti, že nebudete ani první, ani poslední komu naše zkušenosti předáváme.

Mnoho řemeslných úspěchů při Vaší práci přeje
Tým TOP NÁŘADÍ s.r.o.

4