Kategorie
Autorizovaný partner
bostitch spit

Online platby
platby

Stavba dřevostavby - 2. díl: střecha svépomocí

2.6.2014

V našem seriálu o nářadí a spojovacích materiálech pro montáž dřevostaveb budeme pokračovat a navážeme tak na minulý článek Spojování trámků do konstrukce a kotvení deskových materiálů. Dnes přijde na řadu velké téma: Střecha svépomocí.

Střecha svépomocí

Hřebíkovačka - bez ní to nepůjde

Střešní konstrukce pro rodinné domy s obytným půdním prostorem je dle tradičního způsobu montovaná z krokví. V případě, že půdní prostor nebude využíván, je možno vyrobit a montovat sbíjené vazníky. V obou případech si své uplatnění najde hřebíkovačka a páskované hřebíky. Pro výrobu sbíjeného vazníku z prken je vhodnější použití pneumatické hřebíkovačky s bubnovým zásobníkem například Bostitch N71C a hřebíky na drátěnném svitku 2,5 x 65 konvex. Délka hřebíků ovšem závisí na síle použitých prken.

 

Při montáži krokví při klasické krokvové střeše můžete použít stavební konstrukční vrut s talířovou hlavou. Výhodou tohoto vrutu je jeho pevnost, šroubování bez předvrtávání a vysoká přítlačná síla díky velké hlavě vrutu. Na obě varianty střešní konstrukce je nutné instalovat střešní folii. Toto můžeme provést ruční mechanickou sponkovačkou Duo Fast HT550 nebo konkurenční Rapid R311. Sponka typ R140 o délce nožičky 8mm zajistí pevné přichycení folie ke krokvím.

Přibájení střešních latí

Na přibíjení střešních latí nebo pro bednění střechy je ideální použít opět plynovou hřebíkovačku, protože tento stroj nemá omezení pohybu a je nezávislý na hadici a kompresoru. Pro latě o rozměru 6x4 cm se použije plynová hřebíkovačka Paslode IM100Ci, která je konstruovaná až pro délku hřebíku až 100 mm. Pro přistřelování prken, desek OSB nebo fermacel na střešní plášť použijeme menší a lehčí plynovou hřebíkovačku Palsode IM350 Plus nebo podobný typ Bostitch GF33PT. Všechny jmenované modely hřebíkovaček pro střechu vstřelují pomocí plynové bombičky páskované hřebíky hladké nebo konvexní .

V předchozí části se jednalo o střechu z klasické střešní tašky. V případě, že preferujete střechu z bitumenové střešní šindele doporučujeme k jejímu přichycení na střechu pneumatickou hřebíkovačku Bostich RN46 vyvinutou pro páskované lepeňáky ve svitku na drátku.

Kompletní nabídka nářadí v e-shopu

Dřevodomek a podbití z palubek

Pro ty, kteří chtějí mít na svém dřevodomku štíty a podbití z palubek můžeme pro montáž těchto dřevěných prvků doporučit plynovou hřebíkovačku na kolářské hřebíčky Paslode IM65A F16 LiIon. Touto hřebíkovačkou přistřelíte palubku buďto do pera nebo přímo do palubky, přičemž vstřelený spoj je takřka neviditelný. Hřebík kalibru F16 je o pár desetin milimetru silnější než běžně používané kolářské hřebíčky a k přistřelování palubek,lišt a podobně je přímo předurčen. Délku si opět zvolte podle síly připevňovaného materiálu.

Tuto hřebíkovačku můžete použít i při montáži vnitřní stěny, o které si povíme v příštím článku.

Mnoho řemeslných úspěchů při Vaší práci přeje
Tým TOP NÁŘADÍ s.r.o.

4