Kategorie
Autorizovaný partner
bostitch spit

Online platby
platby

Chemická kotva a kotvení chemickou maltou

3.6.2017

V dnešní době je nabídka techniky pro připevnění různých materiálů velmi pestrá. V každém obchodu naleznete spoustu hmoždinek nebo ocelových kotev. Málokdo ale sáhne po chemické kotvě (maltě), jelikož tento materiál prozatím nevstoupil do podvědomí běžných uživatelů tak, jako mechanické kotvy a hmoždinky.

Chemická kotva a malta<span id=

Chemická kotva do betonu i zdiva

Výhodou chemického kotvení je použitelnost ve všech stavebních materiálech.

Chemickou kotvu můžete využít v betonu, v plné i duté cihle, ytongu a i jiných pórovitých tvárnicích. Velmi významnou výhodou je možnost kotvit na okraji stavebního dílce.

Chemická kotva v e-shopu

 

 

V regálech obchodů najdete chemické kotvy v kartuších o různém obsahu.

  • Obsah 280–300 ml – lze aplikovat pomocí běžně dostupné aplikační pistole na silikon
  • Obsah 380–400 ml – pro aplikaci je potřeba použít dvoupístovou speciální aplikační pistoli

Příklad z praxe

Pro názornost si představte, že kotvíte zábradlí na balkoně a chcete mít co největší prostor od stěny. Kotvením běžným způsobem, hmoždinkou nebo ocelovou kotvou, dochází při montáži k rozpínání kotevního prvku a k tlakům na stěny vyvrtané díry. Tyto tlaky mohou způsobit odtržení části betonu na okraji a to znemožní další použití těchto rozpínacích hmoždinek. Naopak při použití chemické malty k žádným tlakům do stěn otvoru nedochází a montážní místo může být až u okraje.

 

Dělení chemických kotev

Důležité je zmínit, že chemická kotva se dělí na použití v interiéru (polyesterové) a použití ve venkovním prostředí (vinylesterové). Následně u kotev pro venkovní použití rozlišujeme na kotvy, které můžeme aplikovat v teplotě pod bodem mrazu, nebo kotvy pro použití ve vlhkých nebo zatopených otvorech.

Máte ke kotvení jen pár bodů? Použijte chemické ampule

Pro někoho, kdo potřebuje ukotvit pouze 1-2 body, je nákup kartuše s chemickou maltou zbytečná investice, protože nabízené kartuše mají náplň 300 nebo 400 ml. V nabídce jsou tzv. chemické ampule, kde je jedna ampule na jeden spoj.

Jak použít chemické ampule?

Jak poznat spolehlivou kvalitu?

V dnešní době je na pultech obchodů široká nabídka chemických kotev. Jistotu spolehlivého spoje máte pouze při nákupu kartuše s maltou, kde je na etiketě vyznačen znak evropské certifikace např. ETA.

Nebudeme úplně zacházet do chemického složení chemických malt, ale hlavně chceme uživatelům přiblížit jednoduchost používání tohoto způsobu kotvení. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat, rádi vám poradíme na dálku, nebo osobně na naší kamenné prodejně v Týništi nad Orlicí.

4