Kategorie
Autorizovaný partner
bostitch spit

Online platby
platby

Použití chemické ampule - patrony

20.9.2018

Použití chemické ampule - patrony lze aplikovat pouze do plného materiálu, nejlépe do betonu, plné cihly či kamene. V případě, že je nutné použití chemické kotvy a prováděných spojů je malý počet, je z ekonomického hlediska výhodnější použít skleněné ampule například SPIT MAXIMA s chemickou maltou. Tyto ampule jsou určené například pro kotvení strojů, plotů, zábradlí, regálů a podobně. 

Chemická kotva  ampule<span id=

Složení chemické ampule

Chemické ampule se používají jednotlivě do každého kotevního spoje. Ampuli tvoří skleněná patrona s dvousložkovou náplní. Náplní je metakrylát bez styrenu a tvrdící přísada. Tyto skleněné kotvy se vyrábějí v průměrech pro svorníky neboli závitové tyče M8, M10, M12, M16, M20, M24, M30.

Chemické ampule v e-shopu

 

 

Postup montáže u chemické ampule

U malého počtu kotevních spojů jsou chemické ampule rychlou, pevnou a ekonomickou variantou, jak připevnit například do betonu závitové tyče a roxory. Pokud s tímto materiálem pracujete poprvé, přináší vám TOP NÁŘADÍ přehledný postup.

 

Chemická kotva a ampule - návod

1. Vyvrtáme otvor o průměru shodném jako ampule, ale větší než je svorník (závitová tyč).

2. V návodu, který je na obalu, jsou uvedeny hodnoty pro průměr vrtání, hloubku vrtání a dobu tvrdnutí.

3. Provedeme vyfoukání zbytků betonu a prachu pomocí kompresoru nebo pumpičky.

4. Následně je nutné stěny otvoru vyčistit ocelovým kartáčkem a znovu vyfoukat. Tato úprava je důležitá z toho důvodu, aby se chemická malta spojila přímo s betonem. Když nedojde k vyčištění otvoru a zůstanou v něm zbytky betonu a prachu, sníží se přilnavost a zároveň i výtažné vlastnosti chemické patrony.

5. Následně vložíme ampuli MAXIMA do vyvrtané díry. Pomocí lehkého úderu přední částí dílu, který chceme ukotvit, rozbijeme skleněný obal ampule a točivým pohybem zatlačíme díl tak, aby se složky ampule viditelně dostali na hranu otvoru a obepnuli celý kotvený díl.

6. Všechny chemické složky ampule včetně drcených střepů se smíchají a vytvoří pevnou směs.

7. V závislosti na okolní teplotě necháme vytvrdnout směs podle tabulky v návodu. Po vytvrdnutí můžeme připevnit kotvící materiál.

V případě otázek nás neváhejte kontaktovat, nebo nás navštivte v kamenné prodejně v Týništi nad Orlicí.

4