Kategorie
Autorizovaný partner
bostitch spit

Online platby
platby

Kotvení a přistřelování prvků nábojkovými hřebíkovačkami

20.1.2020

Na mnoha stavbách průmyslových objektů, skladovacích hal, kancelářských budov, tunelů a podobně je nutné instalovat rozličné technologické rozvody. V každém stavebním objektu se instalují rozvody elektrických, zabezpečovacích a počítačových sítí, rozvody vody, plynu a různých jiných technologií. Při stavbě kancelářských budov, které jsou v dnešní době prováděny jako betonové nebo ocelové skelety, se vnitřní příčky montují ze sádrokartonových konstrukcí. Při těchto uvedených pracech najdou uplatnění vstřelovací nábojkové hřebíkovačky, které jsou poháněny střelným prachem.

Nábojkové hřebíkovačky urychlí a usnadní práci

Použití montáže pomocí nábojkových hřebíkovaček významně urychlí a zjednoduší vaši práci. Urychlení spočívá především v produktivitě práce a to v tom, že vstřelení jednoho hřebu trvá maximálně 1 sekundu. Proti běžnému provádění připojení stavebních prvků odpadá hlavně čas s vrtáním a instalací hmoždinek.

V tomto článku vám představíme tyto vstřelovací přístroje od francouzského výrobce tohoto zařízení firmy SPIT.

Spitfire P370

Univerzální nábojková hřebíkovačka pro kotvení prvků střelným prachem do betonových a ocelových podkladů.

Tento přístroj se dodává ve variantě se zásobníkem Spitfire P370/C60 (kód 10530) pro hřeby páskované v plastovém pruhu a Spitfire P370 (kód 10550) bez zásobníku pro vystřelování jednotlivých hřebů.

spitfire p370

 

Tento přístroj má univerzální použití při různých aplikacích. Je možné s ním ukotvit CD profily sádrokartonových konstrukcí, ukotvit dřevěné desky, latě a prkna při šalování před betonáží, je možné s ním přistřelovat trapézové plechy na pláště ocelových konstrukcí, nebo je také možné kotvit izolační folie při stavbách tunelů. Při montáži technologických rozvodů staveb najde uplatnění při montáži konzol, žlábků pro kabely a různých držáků a podpěr. Významně také urychlí montáž zateplovacích izolačních desek na pláště budov.

Jak to funguje

K zaražení hřebu, který připevní váš prvek k podkladu je nutné použít patronu se střelným prachem. Tyto patrony jsou vyrobeny s barevným rozlišením podle potřebné síly výstřelu.

To, jakou patronu vybrat odvodíme od tvrdosti podkladového materiálu, délky aplikovaného kotvícího hřebu a prvku, který potřebujeme přikotvit. Podkladový materiál může být ocelová konstrukce, nebo také beton, který má ovšem různé pevnostní třídy.

Jiný beton je při stavbě podzemních garáží a jiný je beton použitý při stavbě betonových konstrukcí, jiný je beton na základech rodinného domku a jiný je beton, ze kterého jsou postaveny panelové domy.

nabojka

 

Nábojky jsou označené barvami

Na výběr máme tedy nábojky kalibru 6.3/10 s označením červená (velice silná, kód 11658) pro nejtvrdší beton a ocel. Označení žlutá (střední, kód 31700) pro běžný beton. Zelená nábojka (slabá, kód 31600) pro lehký beton a ztracené bednění. Hnědá nábojka (velice slabá, kód 31740) je například pro přistřelování do plného zdiva. Po správném výběru nábojkové hřebíkovačky přistoupíme k výběru hřebu, který je vhodný pro aplikaci, kterou provádíme.

Černý plast do betonu, oranžový do oceli

V sortimentu naleznete dva typy hřebů spojené černým plastem, nebo oranžovým plastem. Černý plast označuje hřeby určené do betonu a oranžový plast hřeby do oceli. Například pro přikotvení CD profilu sádrokartonové konstrukce k betonu použijeme hřeb délky 20 - 35 mm v černém plastu s označením např.  C9/20 v pásu (kód 11331). Při přistřelování prvků k betonu, musíme vždy brát na zřetel jeho kvalitu (tvrdost). Pro kotvení stejného profilu do oceli použijeme hřeb v oranžovém plastu SC9/15 v pásu (kód 11340).

Jinou aplikací může být přikotvení měkkých materiálů jako jsou např. OSB desky, prkna nebo dřevěné latě. Zde je možnost použít jednotlivé hřeby s ocelovou podložkou CR9/40 (kód 32090). Podložka je součástí hřebu a po vstřelení zajistí větší přítlačnou plochu na přistřelený materiál.

Páskované hřeby

paskovany

Jednotlivý hřeb

jednotlive

 

Délku hřebu při všech aplikacích vybereme podle síly kotveného materiálu a typu podkladového materiálu. Toto je vždy dobré vyzkoušet zkušebním nástřelem. Další možné použití vstřelovacího přístroje Spitfire P370 je při kotvení trapézových plechů na opláštění ocelových konstrukcí. Pro tuto aplikaci použijeme červenou nábojku (kód 11658) a speciální hřeb SBR9 (kód 32650).

Speciální aplikací, kde je možné využít tento stroj je při zateplování budov izolačními deskami. Pomocí speciálně vyráběných plastových talířových hmoždinek s ocelovým hřebem, lze jednoduchým a rychlým způsobem kotvit izolační desky až do síly 120 mm. Tato aplikace má specifické podmínky a proto je důležité konzultovat podmínky použití s výrobcem.

Hřeb pro pláště

hřeb pro pláště

Plastová talířová hmoždinka pro izolaci

plastová talířová hmoždinka

 

Výše uvedené možnosti, kde a při jakých montážích můžete použít tento vstřelovací nábojkový přístroj Spitfire P370 jsou pouze malým výběrem jeho využití. Jestliže budete mít zájem o tento způsob montáže, kontaktujte nás a my vám rádi odpovíme na vaše dotazy a doporučíme vhodné hřeby a nábojky pro vaši aplikaci.

Spitfire P560

Dalším produktem značky SPIT je vstřelovací nábojkový přístroj Spitfire P560. (kód 13891) Jedná se o speciální nářadí pro přímé montáže plášťů ocelových konstrukcí.

Tento nábojkový přístroj a tato aplikace je schválená podle Evropské normy ETA-08/0040. U tohoto přístroje je opět nutné použití nábojky se střelným prachem.

spitfire p560

 

Pro tento stroj se používá nábojka s vyšším obsahem prachové náplně a to černá nábojka 6.3/16 extra silná (kód 31210).

Černá nábojka

černá nábojka

Hřeb HSBR14

hřeb hsbr14

 

Pro kotvení opláštění se u tohoto přístroje používá speciální hřebík HSBR14 (kód 53953) s podložkou o průměru 14 mm. Profilovaná podložka se při vstřelu do materiálu nasune na kónickou část dříku hřebu a tím dojde k pevnému, ale zároveň pružnému spoji. Rýhování na těle dříku hřebu také zabraňuje vytažení hřebu a tím uvolnění spoje. Hřeby jsou páskované v plastovém pásu po 10-ti kusech, které se ukládají do zásobníku přístroje.

Potřebujete poradit?

Jestliže budete mít zájem o tento způsob montáže, kontaktujte nás a my vám rádi odpovíme na vaše dotazy. Případně jsme schopni předvést tuto aplikaci přímo u Vás na stavbě a zároveň zaškolit osobu, která bude s přístrojem pracovat.

4