Kategorie
Autorizovaný partner
bostitch spit

Online platby
platby

Velký přehled: Hřebíkovačka a jak ji vybrat

16.1.2019

Hřebíkovačka, známá také pod pojmy hřebíkovač, nastřelovačka na hřebíky či pistole na hřebíky, je nářadí pro spojování prken, latí, trámů, obkladů, dřevěných desek, lišt zatloukáním hřebíků bez pomoci ručního kladiva. Existuje několik typů a my vám dnes přinášíme stručný přehled, který vám pomůže s jejich výběrem.

Hřebíkovačky ocení profesionálové i nadšení kutilové

Hřebíkovačka je v dnešní době nepostradatelnou součástí strojní výbavy každé firmy a řemeslníka, kteří pracují se dřevem, jako jsou výrobci nábytku, výrobci palet, oplocenek, dřevodomků, bubnů pro kabely, beden, ale i pro sádrokartonáře a stavitele betonových a ocelových konstrukcí. Na trhu je většina hřebíkovaček určena k profesionálnímu nasazení. Jsou ale i levné přístroje pro domácí kutily, kteří si ulehčí práci při stavbě psích bud, králíkáren, zahradních pergol a altánků, nebo při obkládání palubkami.

Chci koupit hřebíkovačku 

Jak si vybrat vhodnou hřebíkovačku?

Před výběrem je nutné si určit, k jakému účelu budeme hřebíkovačku využívat.

Kde se hřebíkovačka nejčastěji používá?
Například pro výrobu dřevěných palet, dřevěných beden, cívek na kabely, obalů na stroje a technologických zařízení, při stavbě dřevodomů, pergol a dřevěných konstrukcí střech, dále pak při výrobě nábytku, výrobě lesních oplocenek, bedýnek na ovoce, dárkových bedýnek na víno, dřevěných hraček, včelích úlů, při stavbě kulis, přistřelování dřevěných lišt a obkladových palubek, montáže sádrokartonových konstrukcí, přistřelování zateplovacích desek, ve stavebnictví pro bednění před betonáží a výrobě lešenářských podlážek, nebo pro přistřelování technologických prvků k betonu nebo oceli.

Budeme mít pro hřebíkovačku přívod vzduchu, nebo potřebujeme volnost pohybu?
Kriteriem pro výběr hřebíkovačky je, zda máme možnost připojení k rozvodu vzduchu a budeme pracovat na jednom konkrétním místě (pracovišti). Nebo vyžadujeme volnost pohybu po staveništi při montáži?

Hřebíkovačky rozlišujeme podle energie, která je pohání:

Jak vybrat hřebíkovačku/nastřelovačku hřebíků podle profese a aplikace použití

Jak si nejlépe vybrat nastřelovačku hřebíků, to si nejlépe ukážeme na názorných příkladech z praxe. Pokud jste vaši situaci níže nenašli a chcete s výběrem hřebíkovačky poradit, napište nám jednoduchou e-mailovou zprávu, my Vás zkontaktujeme a doporučíme vhodný přístroj.

Pro palety, dřevěné vazníky a balení strojů

Vyrábíme-li palety, balíme stroje, sbíjíme dřevěné vazníky, nebo dřevěné konstrukce na jednom pracovišti v dílně? Pro tyto případy je doporučené použít pneumatické hřebíkovačky s připojením na hadici od kompresoru. Široký sortiment modelů hřebíkovaček nám v tomto případě umožňuje aplikaci různě páskovaných hřebíků v rozmezí délky 25-160 mm.


Truhlářské práce

Jestliže se zabýváme výrobou nábytku, drobných výrobků ze dřeva, obkládáme stěny palubkami nebo renovujeme starý nábytek? V těchto aplikacích najdou uplatnění pinkovačky a hřebíkovačky na kolářské hřebíčky.

Díky malému průměru hřebíčků s malou hlavičkou, nebo úplně bez hlavičky vyrábíme téměř neviditelné pevné spoje. Nabídka nastřelovaček hřebíků pro tyto aplikace je jak v pneumatickém tak plynovém provedení. Použití pneumatických přístrojů je především vhodné v dílenských provozech a použití plynových hřebíkovaček je hlavně při montáži palubek a lišt na venkovních obloženích domů, podhledech apod.

 


Střešní pláště a dřevěné konstrukce

Jsem řemeslník, který staví střešní konstrukce, nebo jsem-li firma montující dřevostavby?
V tomto případě bych si vybral plynovou nebo akumulátorovou hřebíkovačku na páskované stavební hřebíky. Při použití těchto hřebíkovaček mám možnost volného pohybu po celém staveništi bez omezení (nejsem připojen k hadici od kompresoru). Díky rozmezí délek hřebíků 50-90 mm (u Paslode IM100Ci až délka 100 mm) je využití plynové i akumulátorové hřebíkovačky od pokládky prken, OSB desek až po laťování střech, nebo sbíjení trámkových konstrukcí.


Asfaltové pásy na střechy a balení výrobků

Potřebujeme-li položit asfaltové střešní šindele, nebo asfaltové pásy na střechy, potřebujeme-li upevnit kartonové výplně do vyrobených dřevěných beden, aby se nepoškodili uložené výrobky? Zde je namístě využít hřebíkovačku na lepeňáky s velkou hlavou o průměru 10 mm. Pro tyto práce se opět nabízí provedení pneumatické pro dílenské provozy s rozvody vzduchu, tak i provedení s plynovou bombičkou pro venkovní montáže.


Sádrokarton, zateplování či izolace

Pro firmy stavějící sádrokartonové konstrukce, firmy zabývající se montáží elektrických rozvodů, pokládkou trubek pro chlazení ledových ploch, upevňováním izolačních desek při zateplování budov či upevňováním nopových izolačních fólií k základům staveb jsou v nabídce plynové a akumulátorové hřebíkovače pro aplikaci k betonu nebo k oceli. Tyto přístroje mají konstrukci s takovým výkonem úderu, aby připevňování k betonu a oceli bylo rychlé a spolehlivé.


Betonové a ocelové konstrukce

Jsem stavitel ocelových a betonových konstrukcí, provádím montáže technologických prvků, potřebuji rychle upevňovat? V tom případě můžeme nabídnout nábojkové nastřelovačky hřebíků využívající k výstřelu střelný prach v nábojkách. Jedná se o nejvýkonnější zařízení pro připevňování prvků k oceli a betonu. Tyto stroje naleznou uplatnění při kotvení a zajištění šalovacích desek při betonáži, při připevňování trámků k betonu, při oplášťování budov, při kotvení trapézových plechů na pláště ocelových hal, při instalaci různých držáků a konzol pro technologické rozvody apod. Díky široké škále systémového příslušenství najdou tyto přístroje využití při každé stavbě betonových a ocelových hal a konstrukcí, při stavbě tunelů a dalších aplikacích.


V dalších článcích popíšeme jednotlivé typy hřebíkovaček. Pokud potřebujete poradit s výběrem, neváhejte nás kontaktovat, rádi se vám budeme věnovat osobně.

4