Kategorie
Autorizovaný partner
bostitch spit

Online platby
platby

Chemická kotva a návod k použití

20.8.2018

Kotvení pomocí chemické malty (kotvy) používáme například pro upevnění strojů, technologií, roxorových tyčí, zábradlí, svodidel, sloupků, kotvení pozednic u střešních konstrukcí a podobně. Níže přinášíme podrobný návod k použití.

Chemická kotva a návod k použití<span id=

Rychlý návod pro ty, kteří pospíchají

Zkráceně a jednoduše se dá návod pro použití chemické kotvy to dá uvést takto:

  • vyvrtat díru
  • vyčistit díru
  • natlačit chemickou maltu
  • vtlačit tyč nebo roxor
  • nechat vytvrdnout
  • namontovat dílce

Pokud s chemickou kotvou pracujete prvně, připravili jsme pro vás podrobnější postup níže.

 

Jak použít chemickou kotvu pro upevnění roxorů nebo závitových tyčí

V případě, že do betonové podlahy nebo stěny chceme ukotvit pomocí chemické kotvy závitovou tyč nebo roxor, postupujeme následovně.

Chemická kotva v e-shopu

 

1. Vyvrtáme díru a to řádově větší než je průměr kotveného svorníku nebo tyče, aby se nám chemická malta mohla při vtlačování dobře rozprostřít okolo kotveného prvku.

2. Otvor, který je hrubě vyvrtán vrtákem, je nutné upravit. Nejprve kompresorem nebo pumpičkou vyfoukáme prach z díry. Poté kartáčkem vyrobeným pro tyto účely vyčistíme stěny otvoru a znovu vyfoukáme. Tento postup opakujeme alespoň dvakrát. Tato úprava je důležitá z důvodu, aby se chemická malta spojila přímo s betonem. Když nedojde k vyčištění otvoru a zůstanou v něm zbytky betonu a prachu, sníží se přilnavost a zároveň i výtažné vlastnosti chemické kotvy.

3. Po předchozích pracích začneme s aplikací chemické malty. Po otevření a našroubování směšovací trysky na kartuši vytlačíme pomocí aplikační vytlačovací pistole několik centimetrů malty mimo otvor, dokud z trysky nevychází správně smíchaná směs malty a tvrdidla. Většinou se jedná o složky dvou rozdílných barev, takže není složité rozpoznat kdy jsou složky smíchané. Potom můžete začít s aplikací malty do otvoru, který zaplníme cca do dvou třetin.

4. Následně otáčivým pohybem zasunujeme závitovou tyč nebo roxor do otvoru. Otáčivý pohyb je důležitý z toho důvodu, aby se malta dostala do všech závitů nebo výstupků na kotveném materiálu - svorníku.

5. V závislosti na okolní teplotě necháme chemickou kotvu vytvrdnout. Údaje o délce tvrdnutí a možnosti montáže připevňovaného dílce jsou vždy uvedeny v etiketě na kartuši.

Chemická kotva pro profíky i kutily

Věříme, že si chemické kotvení v budoucnu najde více běžných uživatelů a nebude pouze doménou profesionálů na stavbách. V příštím dílu si povíme něco o použití chemické malty do dutých materiálů. Máte-li otázky, nebo potřebujete poradit s výběrem, neváhejte nás kontaktovat.

4